Daniel Kolman

O čem bych chtěl psát ale nemám na to čas

| 0 comments |

Od mého posledního ublognutí uplynulo mnoho LOC. Není to tím že bych neměl o čem psát, ale nějak se mi nedostává času. Tak alespoň ve stručnosti, na čem pracuju a o čem bych si v budoucnu chtěl ublognout:


  • Codename Ginger: Aplikační framework pro tvorbu distribuovaných (nejen) webových aplikací. Řeší architektonický základ takové aplikace: rozdělení do vrstev a vrstev (v češtině se dost špatně rozlišuje layer a tier), jazyk pro modelování domény vytvořený pomocí DSL Tools, generování různých artefaktů jako skriptů pro vytvoření databáze, mapovacích souborů, doménových a DTO objektů přímo z modelu pomocí T4. Není to žádná chiméra, máme reálně fungující a solidně protestovanou verzi a vyvíjíme v tom komerční aplikace. Na webové vrstvě používáme ASP.NET MVC, na datové NHibernate a trochu jsme to okořenili Spring.Net (ale jen s citem). Velkou inspirací pro nás je NServiceBus a pak samozřejmě bible enterprise aplikací Patterns of EAA od Martina Fowlera.


  • WPF: Celkem dlouho jsem tuto technologii ignoroval, protože jsem někde četl že v ní není DataGrid. Hrozná chyba! Příliš mnoho času jsem strávil ve Windows Forms, takže jsem si nedokázal představit, jak flexibilní může být UI framework. Teď si to vynahrazuju. Jsem nadšen ze stylování, data bindingu a content modelu. Kromě toho, že v tom nejdou kloudně zobrazovat bitmapy, je to naprosté programátorské blaho.


  • Scrum: Snažím se v práci prosadit, abychom v příští verzi našeho produktu nasadili tuto metodologii. Máme trochu problém s plánováním, termíny a komunikací, a od Scrumu si slibuju, že budeme mít přesnější představu jak na tom jsme, zpřesníme plánování, díky projektovým tymům usnadníme komunikaci, vývojáři se budou moct lépe soustředit na výsledek a díky tomu také zvedneme kvalitu našeho kódu. Nehledě na to, že nás to bude víc bavit:-) Teorie je na webu dost, ale našel jsem super knížku, která se věnuje praktické realizaci. Je zdarma, tak neváhejte a stahujte, je opravdu dobrá. Doufám že to vyjde a že budu moct časem ublognout jak nám to jde.




Tak to je ve zkratce všechno, mám v hlavě sice daleko víc nápadů, ale den má jen 24 hodin:-)