Daniel Kolman

Co s novým mekbůkem aneb rady pro konvertity

| 3 comments |

Dnes je to přesně rok, co jsem v mém novém zaměstnání ve Vendavu rozbalil krabici s novým MacBook Pro a stal se po letech s Windows spokojenou apple ovcí. Nikdy jsem toho nelitoval, i když se mi občas zastesklo po některých okenních vychytávkách. Pro zrádce a renegáty jako jsem já tu mám pár tipů, jak si ulehčit nový začátek.

Ohýbáme mek

Trackpad je na mekbůku radost používat. Je velký, citlivý a dokáže registrovat všech pět prstů naráz, čehož je chytře využito pro podporu gest. Nemá žádná tlačítka, místo pravého tlačítka se používají dva prsty najednou. U nového meka se ale musí trackpad mačkat, což je dost otravné. Otevřte proto System Preferences - Trackpad a zapněte Tap to click. Doporučuju rovněž povolit Three finger drag, a to co nejdřív, protože se tím mění některá další gesta. System Preferences - Trackpad funguje zároveň jako tutorial s krátkými animacemi, kde se dozvíte jak se gesta používají. Osobně se mi trackpad tak zalíbil, že vůbec nepoužívám myš. V práci na stole mám externí klávesnici a externí trackpad.

Pokud budete programovat v nějakém "velkém" IDE (IntelliJ, Eclipse), budete dost často potřebovat funkční klávesy F1-F12. Na Macu jsou standardně namapovány na klávesu fn, protože normální lidi častěji pouští hudbu než kompilují. Změnit to můžete v System Preferences - Keyboard - Use all F1, F2, etc. keys as standard function keys.

Z neznámých důvodů je ve výchozím nastavení vypnuté ovládání tlačítek v dialogových oknech z klávesnice. Např. vyskočí hláška že nemáte uložený soubor s obligátní otázkou a třemi možnostmi, a vy musíte použít myš, pokud chcete zvolit "neukládat". Naštěstí to jde zapnout v System Preferences - Keyboard - Keyboard Shortcuts. Dole v sekci "Full Keyboard Access" zvolte "All controls".

Best of Windows, on Mac

Přiznejme si to, i Windowsy mají své světlé stránky. Nebudeme to samozřejmě nikde řikat nahlas, protože jsme apple ovce a windowsákům se smějeme. Ale například aero snap je skvělá věc a "maximalizace" oken na macu je celkem opruz. Existuje celá řada aplikací které umožňují něco podobného. Doporučuju začít s Better Touch Tool, která je zdarma, a umí toho mnohem víc - např. definovat vlastní klávesové zkratky a vlastní gesta na trackpadu.

Další nezbytnost je hledání aplikací a souborů. Na Macu se to jmenuje Spotlight a aktivuje Cmd+Space. Dál už to funguje stejně jako na Windows. Největší rozdíl je, že je to v opačném rohu obrazovky než na oknech.

Poněkud horší je to s ovládáním menu z klávesnice. Na Windows je možné spustit libovolný příkaz z menu pomocí klávesy Alt a zkratek jednotlivých položek. Na macu se lze dostat do menu stiskem Ctrl+F2, ale nejsou tam žádné zkratky, prostě píšete začátek slova. Pokud se příkazy jmenují podobně, máte prostě smůlu a je lepší použít šipky. Pokud nějaký příkaz z menu používáte často a nemá klávesovou zkratku, můžete si ji vytvořit pomocí již zmíněného Better Touch Tool.

Naboteníčka jsou fjúčr! Ale přepínání mezi českou a anglickou klávesnicí není moje hobby. Možná jsem si jen příliš navykl na to, jak to funguje na Windows (volba per aplikace), a nestihl jsem se zmutovat na Mací způsob (volba per okno). Navíc v OSX 10.7 to občas zlobilo, např. v login okně mi to zobrazovalo jinou klávesnici než se právě používala, což je u hesla dost prekérka. Takže jsem nakonec skončil u české programátorské klávesnice a používám ji úplně všude.

Třešně pro programátory

Patříte-li mezi lid programovací, pak vězte, že jste přechodem na mac pro sebe udělali jeden z nejlepších kroků v životě. Mac OS X je takový hezky převlečený unix, takže má perfektně fungující příkazovou řádku a lomítka správným směrem. Spousta frameworků a nástrojů jsou buď rovnou předinstalované (ruby, python, php, svn, PostgreSQL) a nebo je snadné je nainstalovat pomocí .dmg balíčku.

Za pozornost stojí balíčkovací systém Homebrew. Instalace mongodb nebo git je pak záležitostí jednoho příkazu: "brew install mongodb".

Přestože je systémový terminál na macu daleko lepší než na windowsech, rovnou si nainstalujte iTerm2. Má pár příjemných fíčur navíc, zásadní výhoda je chytrá historie příkazů - napíšete začátek a tím nastavíte filtr pro šipku nahoru. Přidejte oh-my-zsh a máte pluginovatelný systém s připravenou konfigurací pro mnoho nástrojů. Díky tomu např. získáte command completition a barevný prompt pro git. Malý tip: pro git použijte plugin gitfast místo standardního git. Změnit to můžete v souboru ~/.zshrc - hledejte řádek který začíná plugins=.

Hodit se bude i jednoduchý editor textu. Výhoda proti velkým IDE je, že startují okamžitě a umí otevřít libovolný soubor z příkazové řádky. Doporučuju zkusit Sublime (který je ale placený) a nebo legendární TextMate, který je ve verzi 2 zatím zdarma.

Další nástroje, které používám pravidelně každý den, jsou SourceTree pro vizuální práci s gitem a p4merge pro mergování a diff (jak ho nastavit je popsáno třeba zde).

Kdo to tebe kamenem, ty po něm mekem

Konečně máte počítač, který se nemusíte stydět vytáhnout v kavárně a na konferenci! Gratuluju! Teď už zbývá jen si ho oblíbit. Nevím jak vy, ale já si musím na každou novou věc zvykat. Ať už je to telefon, auto nebo počítač, ze začátku mi přijde "takovej divnej". Prvotní rozpačitý pocit se postupně mění v oblibu, ale trvá mi většinou několik měsíců, než novou věc přijmu jako "moji". S macbůkem stačilo pár dnů. Je to prostě hezká a bytelná věc:)

Jedna z věcí, která mi ale dodnes vadí, je velmi ostrá přední hrana, tam kam si při psaní pokládám zápěstí. Apple prostě dává přednost designu před použitelností. Ale naštěstí existuje návod, jak tento problém odstranit (bez záruky)! No řekněte, který jiný notebook můžete strojařsky obrábět?

Edit 2013-08-16

Klávesnice na macbůku má vlevo dole v rohu klávesu Fn. To je docela nepříjemné, pokud používáte externí klávesnici, kde je na stejném místě Ctrl. Pokud si navyknete na klávesové zkratky s Ctrl (a třeba IntelliJ jich má požehnaně), pak musíte na notebooku a externí klávesnici šahat na jiná místa. Nedávno jsem narazil na program KeyRemap4MacBook, který umožňuje na Fn namapovat Ctrl, navíc to dělá inteligentně, takže si nerozbijete funkční klávesy jako ovládání hlasitosti. Tento a další triky najdete ve skvělém článku o klávesnicích.

Edit 2015-08-27:

Na posouvání oken teď používám Spectacle. Klávesy už nepřemapovávám, místo full-size klávesnice, kde je přehozený Fn a Ctrl jsem si pořídil menší klávesnici s přesně stejným rozložením, jako má macbook. Český programátorský layout přestal po nějakém updatu fungovat, tak používám normální U.S. a Českou QWERTY klávesnici, přidal jsem si akorát klávesovou zkratku pro jejich přepínání. Díky tomu teď častěji píšu česky:)

(3) Comments

  1. Daniel Kvasnička jr. said...

    V oh-my-zsh jsem nedavno narazil na Ctrl+R (ano, i na Macu Ctrl), coz je vyhledavani v historii prikazu podle obsahu prikazu, ne jen podle zacatku.

    Co se tyka Git GUI, posledni dobou mi staci Idea + CLI. Ale dobra je i appka od GitHubu (funguje s kazdym git repem) a nebo primitivni, ale funkcni GitX.

    2. května 2013 v 23:14
  2. Daniel Kolman said...

    Ctrl+R je boží. Dík za tip.

    7. května 2013 v 22:07
  3. Daniel Kolman said...

    Pokud se vám vestavěné reproduktory zdají moc potichu, zkuste Boom - umožňuje zvýšit hlasitost nad systémové maximum: http://www.globaldelight.com/boom/

    11. srpna 2013 v 10:23

Leave a Response