Daniel Kolman

Jak se připravit na Code Retreat

| 3 comments |

Chystáte se v sobotu do Prahy na Global Day of Code Retreat? Mám pro vás pár tipů co si vzít s sebou a jak se připravit.

Code Retreat je pro mě hlavně dnem svobody – můžu se zcela zaměřit na věci co mě baví, bez obav že nestihnu termín.  Celým dnem nás sice bude provázet facilitátor a dávat nám různé úkoly, ale ve skutečnosti si můžeme dělat co chceme (teda pokud se na tom dohodnu s partnerem) a jak dlouho chceme (teda pokud se to vejde do 45-ti minut). Přesto je dobré být připraven, hlavně proto, aby jsme neztráceli čas s nastavením IDE a dalšími rutinními činnostmi.

Připravte si vývojové prostředí

Každá 45-ti minutová sekce začíná "na zelené louce". Je proto dobré připravit si kostru prázdného projektu, tak aby jste mohli pustit počítač a rovnou začít psát kód a testy – v případě .NET je to solution s prázdným projektem (nebo s dvěma – jedním jedním pro kód, jedním pro testy). Nezapomeňte stáhnout unit-test framework a nastavit reference. Já navíc přidávám reference na mé oblibené knihovny FluentAssertions a Moq.

Po každé sekci se všechen kód maže, takže není od věci si připravit nějaký skript, aby to šlo udělat jednoduše automaticky. Stačí na to jednoduchý .bat soubor, kterým se vždy vytvoří kopie připraveného prázdného prostředí. Nebo můžete vytvořit lokální git repository a po každé sekci vše změněné resetnout. A nebo prostě můžete mazat kód ručně, píše se na kvalitu a ne na kvantitu, takže mazání netrvá dlouho:-)

Pokud chcete psát v C# a používat NUnit, můžete zkusit můj připravený prázdný projekt. Před každým použitím spusťte reset.bat, který vytvoří prázdný projekt do složky Solution.

Jo a nezapomeňte si vzít nabíječku na notebook!

Seznamte se s Game of Life

Je dobré se alespoň letmo seznámit s úlohou, která se bude řešit. Přečtěte si popis na wikipedii (stačí úvod a Rules), nebo stručný výtah v češtině. Není důležité vědět, jak by se to naprogramovalo, spíš jde o to, aby se nemuselo půl hodiny rozebírat zadání.

Otevřete mysl

Code retreat je příležitost. Nastavte svoji mysl tak, aby jste ji využili co nejlépe. Připravte se na to, že se naučíte něco nového. Že zkusíte něco co jste nikdy nedělali, že zjistíte, že existují i jiné, nezvyklé přístupy. Že zkusíte striktně dodržovat pravidla psaní čistého kódu. Že si vyzkoušíte psát v neznámém jazyku. Že poznáte nové lidi. A hlavně, že si užijete skvělý den.

Příjďte včas!

(3) Comments

  1. David Votrubec said...

    Diky, FluentAssestions ani Moq jsem neznal. Zitra je vyzkousim :)

    2. prosince 2011 v 16:33
  2. Unknown said...

    DIk, za clanek, dneska to navrhl sef, ze bychom se mohli sejit o vikendu v praci a zahrati si Game of Life ;)

    23. března 2016 v 9:11
  3. Unknown said...

    (Sorry za Unkown, ale nejak si nerozumel Blogger s G+)
    Jinak my jedeme v Delphi takze DUnit ..

    23. března 2016 v 9:15

Leave a Response