Daniel Kolman

Být manažerem

| 12 comments |

Setkávám se s tím zas a znova - mladí programátoři touží stát se manažery. Zřejmě za to může rozšířený mýtus, že po třicítce měkne mozek a že starý programátor je špatný programátor. Nebudu tady moralizovat, protože před lety jsem to chtěl taky. Naštěstí jsem byl vyléčen a tak vám můžu popsat, do čeho se řítíte.

Když budete mít to "štěstí", tak se po pár letech ve větší firmě stanete šéfem menšího týmu programátorů. V řeči teorie jste se právě stali liniovým manažerem. Jeho hlavním úkolem je zajistit splnění cílů zadaných středním managementem. Jinými slovy, musíte svým podřízeným vysvětlit, co mají dělat a sledovat jak to dělají, aby je třeba nenapadlo dělat nějaké zbytečné tásky, které nepřinášejí žádnou byznys hodnotu.

Pokud jste před vstupem do manažerského stavu patřili k hlasitým zastáncům ideálů jako TDD, clean code nebo refactoring, budete to mít o dost těžší. Budete muset svým ovečkám vysvětlit, proč to náhle nemá byznys hodnotu. Budete to muset udělat šikovně a přesvědčivě, aby to nedělali tajně (pak nestihnou plán), nebo aby nezačali remcat moc nahlas. Nejhorší je, když začne nějaký obyčejný programátor obtěžovat střední management (vaše nadřízené) s nějakými dotazy nebo nedej bože návrhy. To se pak hned pozná, že liniový manažer nezvládá plnit svoje rozvojové cíle.

Můžete zkusit přesvědčit střední management, že vaše staré ideály mají byznys hodnotu. Bude to ale těžké, protože střední management dostal svoje úkoly od top managementu a má o prioritách jasno. Navíc, proč by vám měl střední management věřit, že zrovna váš tým dokáže například refaktoring části aplikace úspěšně zvládnout? Otázka je, jestli tomu budete věřit vy sami, protože složení týmu nejspíš nebudete mít možnost ovlivnit (alespoň ne ze začátku). Střední management vám přidělil (lidské) zdroje a úkolem liniového manažera je doručit byznys hodnotu s tím, co má.

Nad některými úkoly od středního managementu budete kroutit hlavou. Například budete muset zajistit, aby vaši podřízení vykazovali správné procento času na správný typ tasku, aniž by to mělo vliv na plnění cílů týmu. Pokud po vás budou chtít něco podobného, nerejpejte do toho, je to ztráta času. V naprosté většině jsou to reporty, které musí střední management vykazovat top managementu a vy s tím nic neuděláte. Vaším úkolem je dodat správná čísla. A pokud budete dodávat i grafy, pamatujte základní manažerské pravidlo: Graf musí směřovat vždy vzhůru!

Proto vám radím dobře: Neblázněte! Pokud jste programátoři ve slušné firmě, už máte dreamjob. Nemusíte se hnát nikam výš. Místo sezení na poradách můžete řešit technické problémy. Místo přípravy prezentací v powerpointu si můžete zkusit nový framework. Místo vymýšlení statistik můžete tajně napsat nějaké testy. A hlavně vás nemusí zajímat politika.

A nebo změňte firmu. Čím lepší firma, tím menší rozdíl mezi manažerem a lidským zdrojem. V nejlepších firmách není "flat organization structure" jen heslo na slajdy. V nejlepších firmách se i jako "obyčejný programátor" zajímáte o byznys hodnotu, protože máte přístup k důležitým informacím a důvěru managementu.

Navíc, v nejlepších firmách nejsou manažeři, ale leadeři. Rozdíl není v názvu pozice. Autorita manažera je daná jeho pozicí ve firemním orgchartu. Autorita leadera je daná tím, že mu ostatní věří, že to dělá dobře.

A vysoké školy nabízející "management" přímo jako studijní obor? Meh.

(12) Comments

  1. Karel said...

    Už jsem myslel, že to bude jenom rant, protože ti někdo šlapnul na kuří voko. Nakonec je to dobrý návod. Když se chcete stát manažerem, tak jen ve firmě, kde to má smysl a manažer tam není prázdný pojem. O potřebě dobrého leadera víc třeba tady http://bit.ly/1g9fnNx
    Myslím, že záleží na primární motivaci jedince, proč se chce stát manažerem. Někteří opravdu chtějí věci měnit a pokud mají pocit, že to dokážou a mají podporu firmy a týmu, je to super. Jiní prostě chtějí víc peněz a to je pak otázka, jestli jsou správně nastavené firemní hodnoty a odměňování - opravdu je hodnota manažera vyšší, než hodnota developera? A nakonec jsou ti, kteří chtějí "řídít" ... říkat lidem, co mají dělat, aby sami dělat nemuseli. A to je hnus, velebnosti. :)

    5. ledna 2014 v 10:41
  2. Aleš Roubíček said...

    Karle, na to, abys mohl věci měnit, musíš být leaderem. Na to manažerskou pozici nepotřebuješ ani ti v tom nijak nepomůže. :)

    5. ledna 2014 v 10:57
  3. Pavel said...

    Já bych naopak každému devloperovi doporučil si manažerskou roli v korporaci vyzkoušet. Je to nedocenitelná zkušenost. Nakonec stejně vrátí k manuální programátorské práci :) A ti co se nevrátí beztak nikomu chybět nebudou.

    5. ledna 2014 v 12:01
  4. Jiří Knesl said...

    Proč by mělo být vysokoškolské manažerské vzdělání "meh"? Vždyť je nemalé množství teorie, kterou člověk musí (měl by) ovládnout.

    Naopak, já věřím, že bez teorie lidé inklinují ke 2 stylům managementu: (které jsou asi 30 let překonané) "Firma je jako stroj." (stačí zoptimalizovat procesy a vše bude ok), "Firma je jako organismus." (stačí zoptimalizovat vztahy a vše bude ok).

    Tak, jako neustále příbývá teorií, poznatků, technologií v IT, se totéž děje ve světě managementu.

    Zbytek článku se mi líbí a souhlasím s ním.

    5. ledna 2014 v 12:01
  5. Daniel Kolman said...

    @JiriKnesl Moderní management by mohl být součástí každého oboru, aspoň volitelně. Koneckonců, proč by "univerzity" neměly poskytovat univerzální vzdělání? (A i techniky jako ČVUT si v angličtině říkají "University"). Ale dělat z toho samostatný studijní obor? Já prostě nevěřim na "univerzálního manažera", který kamkoliv přijde, tak se 1. zorientuje 2. ??? 3. vytvoří profit.

    5. ledna 2014 v 13:06
  6. Michal Till said...

    Výborný článek. Jenom bych dodal, že bytí na volné noze má sice mnoho úskalí, ale spousty přesně těhle věcí dělá irelevantními. A proto <3 :-).

    5. ledna 2014 v 16:36
  7. Jiří Knesl said...

    Dane, ty si myslíš, že předmět "manažer" se dá vměstnat do studia čehokoliv dalšího jen jako volitelný podobor?

    Doufám, že ne a já jen špatně chápu tvůj text.

    Protože myšlenka, že obor management se dá studovat jako doplňková věc k nečemu jinému je asi tak realistická, jako to, že si ke studiu informatiky jen tak doděláš jadernou fyziku, mikrobiologii nebo medicínu a za 1 semestr "jsi dobrej".

    Pochop, že management je živý obor, píší se o něm knihy, probíhají výzkumy, existují žurnály, které mají peer review (a impact factor http://www.jifactor.com/downfile.asp?DPath=Journal%20Impact%20Factor%202012.pdf), není důvod, proč by člověk nemohl v managementu získat profesorský titul.

    Já taky nevěřím na univerzálního manažera. Ale věřím, že pokud přijde manažer, který zapadá do kultury firmy, má těch slavných > 10 000 hodin praxe a je chytrý (vývojáři jsou chytří, proč by neměli být manažeři?), tak ten profit udělá.

    6. ledna 2014 v 8:50
  8. Vít Kotačka said...

    Já mám teda dost jinou zkušenost a to v několika ohledech:

    * setkávám se s juniory, kteří chtějí být seniory. Setkávám se seniory, kteří chtějí být architekty. Nějak se nemůžu rozpomenout na někoho, kdo by chtěl být manažerem. Velice málo lidí chce být (alespoň explicitně) team leaderem, natož manažerem.
    * TDD, refactoring atd. se dá v korporacích bez problémů dělat - (opět subjektivně) nikdy jsem s tím problém neměl.
    * business value není nic špatného, prostě si každý na sebe musí vydělat. Ale pak je tady něco, jako firemní kultura (něco takového asi naznačuješ v posledních odstavcích), která se (jak jinak) velmi liší.

    Článek je zajímavé téma, takže škoda, že ho jen škrábeš po povrchu - ocenil bych, kdyby to šlo více do hloubky (nebo to bylo trochu osobnější ;-)

    6. ledna 2014 v 14:13
  9. René Stein said...

    Moc pěkný článek.

    Vlastně jeho vyznění se shoduje s tím, co jsem psal v tomto článku (http://jdem.cz/p4xt9).

    "Vytvořit malé sebeorganizující týmy odpovědné za určitou část projektu (nastálo, nebo do dalšího releasu). V čele team leader, který garantuje kvalitu. [...] ****Team leader ale stále většinu času kóduje, není to embryo vychovávané pro střední management."****

    6. ledna 2014 v 20:15
  10. Daniel Kolman said...

    @Vit Junior/Senior/Architekt nebo lopata/TeamLeader/HeadOfDepartment, popravdě v tom nevidím velký rozdíl. Nejvíc vždy záleží na firemní kultuře, jak píšeš, a na skutečném obsahu těch pozic. Už jsem zažil dost velké posuny významu, kdy pozice pojmenovaná např. UX byl ve skutečnosti Product Owner apod.

    Jinak to všechno jsou osobní zážitky:)

    7. ledna 2014 v 9:05
  11. Daniel Kolman said...

    @Jiri Ale jo, proč ne, když někdo věří, že najde uplatnění jako čerstvý absolvent oboru Management. Ono je to určitě spojeno s ekonomií a dalšími obory, takže to bude určitě užitečný;) Je to jen moje osobní preference, takový Baťovský styl výchovy manažerů, kdy by člověk měl nejdřív něco umět (pun intended #trolling) a pak to teprv řídit:)

    7. ledna 2014 v 9:11
  12. Unknown said...

    Be a Manager
    The only reason there’s so many awful managers is that good people like you refuse to do the job.
    https://medium.com/servant-leadership/3b0e39d87179

    11. února 2014 v 12:29

Leave a Response