Daniel Kolman

Čtyři smartfouni

| 2 comments |

Leží mi na stole čtyři smartfouni. Díky tomu, že děláme mobilní verzi našeho produktu, máme příležitost vyzkoušet, jak vypadá web v různých telefonech, a taky si je pěkně ošahat. Máme tu iPhone 3GS, T-Mobile G1, Sony Xperia X1 a BlackBerry 9000.



Rozhodně si netroufám na komplexní a nezaujatou recenzi, ale říkal jsem si že by bylo dobré napsat své první dojmy z těchto čtyřech smartphones, jak působí na laika. Jsem sice zkušený uživatel PC, ale telefonuju z levného vysouváku Samsung (to je ta lednička, smějou se mi kolegové), a smartphone jsem doteď v podstatě nedržel v ruce.



iPhone je fakt sexy telefon a má jednoduché ovládání. Navíc můžete vyměnit sim kartu bez vypnutí telefonu, což při takovémto testování oceníte. U ostatních je nutné odstranit zadní kryt a vyndat baterku. Jako jediný se ho povedlo připojit na firemní wi-fi. Má největší displej a je nejtenčí.



T-Mobile G je ne zcela podařený pokus o iPhone. Má sice dotykové ovládání, ale zvětšovat/zmenšovat musíte tlačítky (dvěma prsty jako u iPhone to nejde). Na druhou stranu můžete po odkazech na webové stránce skákat kuličkou, což je dost fajn. Při dobíjení baterky se zadní strana zahřeje tak, že by šel použít i jako ponorný ohřívač.



BlackBerry bych se styděl vytáhnout na veřejnosti, okamžitě se prozradí že pracujete v IT. Při zadávání URL do browseru nejde zadat tečka jednoduše, musíte podržet Alt. Nemá to dotykovej displej, a ovládat kurzor kuličkou je šílenost, neskáčete po odkazech, ale posunujete kurzor po obrazovce, takže furt prstíte jak vzteklí. Prohlížeč je dost ořezanej, nezvládá moc ani CSS ani javascript. Ze všech čtyřech telefonů bylo na BlackBerry načítání stránky nejpomalejší.



Sony Xperia je tlustá cihla, která se ovládá tenkou tyčkou, musíte se trefit do titěrných čudlíků, a nedokážu si představit jak bych to zvládal v metru nebo ve vlaku. Tyčka se strká shora do telefonu, a asi bych ji hned druhý den ztratil. Na druhou stranu, furt lepší a rychlejší než než klávesnice BlackBerry, ale já jsem myšoidní typ. Windows Mobile asi nebude můj oblíbený systém. Hlášky jako "systém čeká", když ve skutečnosti čekám já na systém, nebo výhrůžky jako "neuložená data budou ztracena", mě zvedaj ze židle. Internet Explorer na Xperii nezvládá javascript, Opera sice ano, ale je dost pomalá.

Pokud bych si měl některý z těch telefonů koupit, určitě bych si vybral iPhone. Je to sice nejhorší telefon na trhu, ale z těchto čtyřech na mě udělal nejlepší dojem. Ovládání je intuitivní, a navíc je to vyloženě pěkná hračka.

(2) Comments

  1. Bobris

    Pockej az ti zitra ukazu HTC HD2. To se iPhone pujde schovat za Jobse :-)

    23. listopadu 2009 v 22:13
  2. Radek Matěj said...

    Hezky jsi to sepsal. Měl jsem v ruce jen iPhone a všechno, co jsi o něm napsal, sedí. Docela by mě zajímal v porovnání s tím Borisovým HTCčkem.

    24. listopadu 2009 v 9:41

Leave a Response