Daniel Kolman

Odkazy k přednášce o TDD Outside-in

| 1 comments |

Pokud vás zaujala moje přednáška na WebExpu, mám pro vás několik tipů, kde hledat další informace.

Nejlepší věc, kterou pro sebe jako programátoři můžete udělat, je přečíst si knížku Growing Object-Oriented Software Guided by Tests. Žádná jiná kniha neměla takový vliv na můj styl programování. Dozvíte se v ní, jak udělat testy čitelnější, co vám testy říkají o testovaném kódu a ukázku kompletního TDD cyklu, včetně end-to-end testů.

Špatné unit testy jsou někdy horší než žádné unit testy. Bohužel, psát špatné unit testy je velmi jednoduché, zvlášť pokud si stále ještě myslíte, že cílem unit testů je hledání chyb. Článek Writing Great Unit Tests: Best and Worst Practices od Stevena Sandersona se pokouší vysvětlit, jak to s těmi testy je a přidá pár tipů, jak psát dobře.

Pokud máte rádi teorii, přečtěte si článek Mocks Aren't Stubs od Martina Fowlera. Nejzajímavější je část, která se věnuje rozdílu mezi "klasickým" a "mockistickým" způsobem testování a jejich vlivu na to, zda testujeme stav nebo chování.

Kód, který se dobře testuje, je také většinou dobře strukturovaný čistý kód. Jak takový kód psát se dozvíte v knize Clean Code. Napsal ji Uncle Bob Martin, který také na toto téma natočil sérii podcastů. Velmi dobrá je také příručka Guide: Writing Testable Code [pdf] od Miško Heveryho.

A nejdůležitější je trénovat! Co načtete ve výše uvedených zdrojích si nejdřív vyzkoušejte bokem na nějakém zkušebním kusu kódu. Pokusit se psát dobré unit testy na staré spaghetti-like aplikaci je to nejtěžší, co můžete udělat. Nebo se zúčastněte nějakého code retreatu, kde si kromě testování vyzkoušíte i párové programování a poznáte zajímavé lidi.

(1) Comments

  1. SkM said...

    Prednaska byla skvela.

    21. září 2012 v 20:37

Leave a Response